Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TAKARMÁNYOZÁS

NIMFAPAPAGÁJOK TAKARMÁNYOZÁSA

            HELYES TAKARMÁNYOZÁS

Nimfapapagájok takarmányozása nagyon egyszerű és nem okozhat nagy gondot, azonban mégis a vezető halálok náluk a helytelen takarmányozás következménye. De mégis mit rontunk el? Mire kell odafigyelni a helyes takarmányozás esetén? Miért kell ennyire nagy hangsúlyt fektetni egyáltalán? Mindent megtudhattok itt!

A nimfapapagájok elsősorban magevők, azonban a teljes, egészséges élethez szükséges őket változatosan takarmányozni, hiszen a természetben sem csak fűfélék magjaival táplálkoznak, hanem bizony elfogyasztanak hajtásokat, kérgeket, leveleket, bogyókat, sőt még rovarokat, hernyókat is.

 Fogságban a takarmányozás során figyelembe kell venni a madarak tartási körülményeit, a mozgási lehetőségeket. Minél kevesebb mozgásteret tudunk madarainknak biztosítani, annál energiaszegényebb takarmányt kell nekik adnunk. Ugyanígy a madarak tartási célja is fontos szempont. Tenyészmadaraknak – még ha csak hobbiból tartjuk őket, de nevelnek fiókát – energiadúsabb takarmányozás kell, mint kedvencként tartott, nem dolgozó madaraknak. Télen fűtetlen helyen szintén nagyobb energiatartalomra van szükségük a testhőmérséklet biztosításához, mint egy fűtött helyen tartott madár esetén.

 

            MAGELESÉGEK

Nimfapapagájoknak alapeleségként különböző lisztes magvak keverékét biztosítsuk. Amennyiben a madarak költenek, nagy volierben élnek, némi olajos magvakat is biztosíthatunk nekik.  A magvakat vehetjük készen keverve, de akár mi is keverhetjük.  Vásárolt magkeverékek esetén ügyeljünk a minőségre. Jó minőségű magkeverékben nincs fekete napraforgó, ill. csíkos/fehér napraforgó mennyisége is csekély. Földimogyoró szintén nincs a keverékbe, azonban különböző kölesek, fénymagok, muharmagok, egyéb apró magvak igen. Kész keverékeknél probléma szokott lenni a tárolással, sokszor tapasztalni, hogy a magkeverék „kukacos” molylepkés, de akár dohos szagú is lehet.  Az ilyen magkeverékeket kerüljük, még csíráztatásra is alkalmatlanok!

Én saját magam keverem a magvakat, kevés madárlétszámnál is azt mondom olcsóbb, valamint tudom, pontosan mi van benne a magkeverékben.

Amit én preferálok a magkeverékekben: sárga köles, fehér köles, vörös köles, zöld köles, fénymag, muharmag, édeskömény mag, máriatövis mag, hajdina mag, lenmag, cirokmag, repcemag, négermag mustármag, koriander mag, zab, fűmag, kendermag, napraforgó.

Legnagyobb arányban a kölesféléket, a fénymagot, muharmagot adok hozzá, majd ehhez keverem a többi apró magvakat, végül kevés kendermagot. Napraforgót papagájaimnál csak szükség esetén adok – pl.: télen, vagy legyengült madárnak, egyébként inkább csíráztatva kapják meg.


            ZÖLDELESÉGEK

Zöldeleség címen minden olyan nem magvas eleséget tekintünk, mely növényi eredetű. Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, gyomnövények, virágok, hajtások stb. A zöldeleségek nem csak a változatosságot biztosítják madaraink életében, és ezzel kitűnő szórakozási lehetőséget, de bizony vitaminokban, nyomelemekben, rostokban gazdagok! A zöldeleségeknek három fontos kritériumnak kell megfelelnie, mielőtt madaraink elő kerül:

  1. ne legyenek mérgezőek, ne tartalmazzanak méreganyagokat, mégha azok nem is halálosak!
  2. ne legyenek permetezettek, ill. permetezett terület mellől származó növény!
  3. ne forgalmas út mellől szedjük!

Fontos a mértékletesség betartása. A nimfapapagájok trópusi papagájokkal szemben elsőkörben magevők, és étrendjük kb. 20%-ban igénylik a zöldeleséget. Összehasonlítva egy trópusi papagájjal, aminél a zöldeleségek mennyisége elérheti az 50-60%-át az étrendjének, a nimfapapagájok zöldeleség igénye csekély.

Alapvetően a nimfák elsőkörben gyomnövényeket, virágokat, hajtásokat, kalászokat, csíráztatott magvakat igényelnek. Zöldségből aránylag keveset kell nekik adni, gyümölcsből még kevesebbet. Mértékletességet azért is be kell tartani, mert például túl sok gyümölcs károsabb lehet, hiszen magas cukortartalmúk miatt nem csak hizlalóak nagy mennyiségben, de gombafertőzésekre kifejezetten hajlamosít, mivel a gombák szaporodásához nagy mennyiségű szénhidrát szükséges (Aspergillus, Candida). 

Igyekezzünk változatosan etetni, mindig váltani a zöldeleségeket. Nagy melegben főleg a gyümölcsök és zöldségek hamar megromlanak, így ne hagyjuk fél óránál tovább benn náluk. Reszelve a gyümölcsök még romlékonyabbak.

 Mik adhatók nekik? Teljesség igénye nélkül csak azokat sorolom fel, amiket én adok nekik. Gyomnövények: tyúkhúr, pásztortáska, kövér porcsin, katángkóró, pitypang, széleslevelű, ill. lándzsás levelű útifű, fűfélék. Virágok közül kedveltek a körömvirág, bársonyvirág, orgonavirág, bodzavirág, kamillavirág, levendulavirág, napraforgóvirág, rózsa. Zöldségek közül paprikafélék, tökfélék, uborkafélék, répafélék, zeller, cékla, édeskömény. Gyümölcsök közül elsősorban alma, szeder, áfonya, málna, eper, ribizli, körte, barackfélék, szilvafélék, szőlő, dinnyék a kedvencek. Zöldségeknél ügyeljünk arra, hogy kerüljük a magas oxálsav tartalmú (sóska, spenót), nitrát akkumuláló (saláta), puffasztó és goitrogén hatással (káposztafélék) rendelkező zöldségeket. Gyümölcsök közül minden mehet, kivéve az avokádó!

 

            TOJÁSOS ELESÉGEK       

Fehérjére madaraknak is szükségük van a növekedéshez, fejlődéshez, vedléshez, szaporodáshoz, fiókaneveléshez. Kedvencként tartott madarak esetében fehérjeforrást elegendő hetente-kéthetente egyszer biztosítani, fiókanevelés során azonban napi többször is kell nekik adni fehérjét.

Na de miért is van szükségük fehérjére? A madaraknak, akárcsak emberek esetében is, vannak esszenciális aminosav-igényük. Az esszenciális aminosavak azok az aminosavak, melyet a szervezet önmagában nem képes előállítani. Ezeket takarmány útján tudják pótolni. Azonban a magvak, növényi eredetű takarmányok nem mindig tartalmaznak megfelelő mennyiségű és főleg megfelelő arányban aminosavakat.

A legjobb aminosav-szekvenciával rendelkező fehérje maga a tojás. Minőségét tekintve is első osztályú! A tojást sose nyersen vagy lágyan adjuk madarainknak, mivel salmonellát hordozhatnak ami megfertőzi a madarainkat is! Fontos a legalább 10 perces főzés. A tojásnak nem csak a fehérjét érdemes adni, hiszen a tojás sárgája vitaminokban és jó koleszterinben gazdag!

Tojásos eleséget készíthetünk mi magunk is, azonban kaphatók már az egyszerűség kedvéért gyári lágyeleségek is. A házi készítésű tojásos eleséget úgy variáljuk, ahogy akarjuk, a lényeg, hogy a madarak számára egészséges alapanyagokat biztosítsunk. Sajnos „régi” módszer a lágyeleségbe kenyeret, zsemlemorzsát, kekszet stb. keverni, ami nem csak felesleges és növeli a romlékonyságot, de alapvetően ártalmas részei a madarak takarmányozásának, így kerüljük! Fontos, hogy a lágyeleség ne legyen benn a madaraknál, több mint fél órát (hideg időben), ill. 10 percet (meleg időben). Kánikulában kerüljük a tojásos eleség adását (és ezzel együtt a tenyésztést is! Nyáron pihentessük a madarakat.)

Egyéb fehérje tartalmú takarmányt is adhatunk nekik: lisztkukac szintén kedvelt eleség lehet, azonban magas zsírtartalma miatt inkább mértékkel. Gyakran tapasztaljuk, hogy papagájokat mindenképp sajttal etetik a régi idők tudása szerint, azonban ma már a jelenlegi ismeretekkel inkább kerülendő. Sok sajt nyers tejből készült, nemespenészt tartalmazhat, ill. a legtöbb sajt zsírtartalma nagyon magas, sós, valamint laktóztartalmúk intoleranciát válthat ki a madaraknál (nincs laktózt bontó enzimjük!). Főtt tiszta hús adható nekik, azonban messze nem olyan jó minőségű fehérjeforrás, mint a tojás, valamint típustól változóan magas lehet a zsírtartalma is. Az emberek elkészítés során gyakran sózzák, fűszerezik a húsokat, ami kifejezetten káros madarainknak! Tehát ha mindenképpen hússal is akarjuk etetni madarainkat, akkor csakis natúrban kifőzve!

 

            EMBERI ELESÉGEK

Sokszor vitatott téma: ehetnek vagy nem? Káros vagy nem? Én annak a híve vagyok, okosan és egészségesen mehet mértékkel. Mit takar? Nem azt, hogy akkor egy jó adag pacalpörköltet vagy makarónit toljunk madaraink elé… Azonban ha mi magunk is egészségesen étkezünk, akkor madaraink is kaphatnak belőlük keveset, bár én inkább híve vagyok annak, hogy ha főzünk valami finomat, és madarainknak akarunk adni valamennyit, akkor inkább vegyünk ki kis részt nekik, és sótlanul, natúrba mehet nekik. De mindenképp kerüljük a sós, cukros, olajos, zsíros, tejtartalmú étkeket. Italok terén is kerüljük az ivójoghurtokat, a szénsavas italokat, a cukros, alkoholos, koffeines italokat. Lehet az adott pillanatban viccesen mutat, hogy a madár a sört issza, de nem az, sőt kifejezetten káros (hiába van benne jó B és E vitamin, hogyha szénsavas és alkoholos).

 

FŐTT ELESÉGEK

Igazából az emberi élelmiszerekhez tartozik, hiszen nem kifejezetten madaraknak szánt élelmiszerekről van szó. Főtt eleség azonban a legtöbb papagájnál nagy kedvenc. Szintén gyakori vitát kelt: főzzünk vagy ne. Mindkét tábornál vannak okos érvek, amiket érdemes figyelembe venni. Főzéssel a fehérjék denaturálódnak, a vitaminok oxidálódnak, így sokszor mondják: főtt ételben már nincs vitamin. Nem kifejezetten igaz ez, hiszen valamennyi vitamin van egy okosan megpárolt zöldségben. Főzéssel, hőkezeléssel azonban sok olyan antinutritív anyagok semlegesíthetők, melyek amúgy káros hatással lehetnek madarainkra, emellett adott zöldségek emészthetősége javul, könnyebben felszívódnak a tápanyagok. Mértékkel és okosan változatossá tehetjük főtt eleségekkel is madaraink étrendjét. Én 2-4 hetente főzök madaraimra, fiókanevelés során azonban minden nap kaptak főtt eleséget, könnyebb emészthetőség miatt!

Mit takar nálam a főtt eleség? Zömmel rizst, mexikói zöldségkeverékkel (ha nincs friss, akkor fagyasztott sokkal jobb, egészségesebb, mint a konzerves!), adott esetben kis hüvelyesekkel (lencse, bab, borsó) megkeverve. Ehhez szoktam reszelni főtt tojást, és a madarak pillanatok alatt elpusztítják. Adott esetben a rizst helyettesítem saját készítésű nokedlivel vagy tarhonyával (teljes kiőrlésű liszt sótlanul). 

 

            CSEMEGE-ELESÉGEK

Sokan puszta jó szándékból csemegeként adnak madaraiknak kenyeret, kekszet, ropit stb. Ezekkel hasonló a helyzet, mint a gyári csemegékkel. Nem képezik a madarak egészséges étrendjét, magas cukortartalmúk, valamint sótartalmúk miatt károsítják a májat, veséket, elhízásra hajlamosítják a madarakat, illetve gombafertőzéseknek megfelelő körülményeket teremtenek. Úgynevezett gyári papagájcsemegék, mint az ízesített rudacskák, a csemegerudacska/karika stb. nem szolgálják a madarak egészségét, sőt adott esetben kifejezetten károsak! A csemege/színes karikák, rudak tele vannak tartósítószerrel, színezékkel, fényezőkkel, cukorral, stabilizátorokkal, amik nem csak saját egészségünknek árt, hanem bizony a madarak esetében is ugyanígy fokozza a daganatos, máj, ill. hasnyálmirigy problémák kialakulását.

Ha mindenképp csemegét szeretnénk adni madarainknak, tökéletesek a különböző gyomnövények, fűfélék csokorba gyűjtött kalásza, fűzfák, hársfák stb. hajtásai. Nagy kedvencnek minősülnek a fürtösköles, a fürtöszab, és mindenféle eleségből kinőtt növények kalászai (muhar, fénymag stb.).

 

            KIEGÉSZÍTŐ ELESÉGEK

Alapvetően, hogyha változatosan takarmányozzuk madarainkat, és ők válogatás nélkül esznek zöldeleséget stb., akkor nem szükséges alaphelyzetben vitaminkészítményeket nekik adnunk. Azonban vannak esetek, amikor vitaminkészítmények jól jöhetnek: fiókaneveléskor, vedléskor, betegség esetén. Azonban nagyon nem mindegy, milyen készítményeket adunk madarainknak. Ajánlott készítmény a Korvimin ZVT+Reptil, Nekton MSA, Gastroferm M+C, Jolovit. Lehetőleg ne keverjük a készítményeket, egyszerre csak egyet használjunk kúraszerűen!

Ásványi anyagokkal már más a helyzet. Madarak igénylik a kalciumkiegészítést, mivel magvakban zömmel foszfor van. Ásványi anyag pótlásnak jó: gritt, kagylóőrlemény, szépiacsont, ÁP17, Nutrafort 3, Korvimin ZVT+Reptil.

          

 

  KERÜLENDŐ ELESÉGEK

Gyakori probléma, hogy madaraink számára olyan eleséget adunk, ami alapvetően nem nekik való, egészségtelen. A probléma akkor jelentkezik, mikor a gazdik engedik enni a madarat asztalunkról, amiről következetesen tiltani kell. Étkezésünkkor nincs semmi keresnivalója a madaraknak a tányérunk közelében, és nem csak higiéniai okokból, hanem azért, mert az általunk fogyasztott élelmiszerek nagy része káros a madaraink egészségére. Alapvetően azzal magyarázzák ki ilyenkor magukat a gazdik, hogy hát a madár erőszakos, akaratos, hisztizik, ha elvisszük onnan, sőt sokszor hallani olyan abszurditást, hogy egy kis kóstolótól még nem lett baja… Ez minden nevelés és felfogás kérdése. Az ember felelős az állatokért, és ezzel a felelősségtudattal nem szabad még kis mennyiséget – „csak poénból” – sem adni madarainknak ezekből az eleségekből. De miről is van szó?

Amik kerülendők: csokoládé, cukros ételek (sütemény, torta, puding stb.), sós ételek (snack, ropi, szalámi, erősen sózott sajtok, élemiszerek), zsíros, fűszeres ételek (pörkölt és egyéb főtt/sült eleségek, sült krumpli stb.), tartósítószerekkel, ízfokozókkal, mesterséges anyagokkal bőségesen rendelkező élelmiszerek, pékáruk, finomított lisztből készült cukros termékek (pl.: keksz, kenyér, zsemlemorzsa stb.), alkoholos ételek, italok, valamint szénsavas italok!

Mi a gond a keksszel, kenyérrel stb., holott rengeteg tenyésztő ezt használják fiókaneveléshez? Régimódi gondolkodás, ma már nem képezi alapját a fiókanevelésnek, főleg mert egészségtelen hatásáról egyre többen tudnak. Alapvetően a mai háztartási kekszek rengeteg cukrot tartalmaznak, emellett tele van tartósítószerekkel, stabilizátorokkal, ízfokozókkal. A magas cukortartalom elősegíti a gombás megbetegedéseket, az elhízást, a máj elzsírosodását. Zsemlemorzsával, szárított vagy épp áztatott kenyérrel szintén a cukortartalom, valamint a penészgombás fertőzöttség a káros.

Szénsavas italok kortyolása kifejezetten káros a madarak számára, mivel végzetes felfúvódást okoznak – a madarak nem képesek a gáztól megszabadulni.